Bzykająca przyczepka podbija świat!

 

Od 4 lat prowadząc małą pasiekę postanowiłem zrobić coś więcej.

Po co?

Żeby każdy zobaczył że można coś zmienić. Zarówno w świecie pszczół jak i w swoim życiu!

Zacząłem prowadzić warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Coś co kompletnie zapanowało nad moją głową :D

Serio zapytaj mnie o pszczoły a opowiem ci wizję na 10 lat do przodu. 

A warsztaty cóż. Ciągle je rozwijamy i podnosimy poziom edukacyjny.

Tym razem wydajemy materiały edukacyjne i zakupujemy wyjątkową maskotkę edukacyjną.

A jak uda się uzbierać więcej, to podbijamy świat a dokładnie Berlin.

Zainteresowany? Już wkrótce ruszamy!

Start! - 16 Listopada godzina 19:00

lipca 10, 2014 4843razy

Pyłek pszczeli

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy - bogate źródło aminokwasów, mikroelementów i witamin, lekko strawne białko roślinne. W skład białka pyłku wchodzą: globuliny, peptony, aminokwasy: histydyna, lizyna, arginina, tyrozyna, metionina, alanina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, seryna, treoniny, kwas asparaginowy i inne. Jest on jak widać bardzo bogaty. Duża jest ilość witamin:B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K i inne. Węglowodany to przede wszystkim glukoza, fruktoza i inne. Są substancje wzrostowe (hormony), enzymy, antybiotyki, fitoncydy i inne.

Pyłek kwiatowy produkowany jest przez rośliny jako komórki męskie potrzebne do zapylania, w wyniku czego powstają owoce. Każdy gatunek rośliny posiada swój charakterystyczny pod względem kształtu, wielkości i koloru pyłek. Pozwala to określić pochodzenie i rodzaj miodu po przeprowadzeniu analizy pyłkowej. Pszczoły obierają się pyłkiem odwiedzając kwiaty i przy pomocy grzebienia pyłkowego sczesują go ze swojego ciała (włosków) formując grudki, tak zwane obnóża, które ważą od 12 mg do 20 mg . Pszczoły umieszczają je w koszyczkach, na 3-ciej parze nóg. Wnoszą ten pyłek do ula i magazynują go w komórkach pszczelich. Pyłek następnie mocno ubijany jest główkami w plastrach, zalewany lekko miodem i przechodzi fermentację mlekową, w wyniku której powstaje pierzga nazywana "pszczelim chlebem".

Rodzina pszczela w ciągu roku zużywa około 25 kg pyłku kwiatowego. Potrzebny jest on do karmienia larw, wytwarzania mleczka pszczelego i wosku przez pszczoły, do budowy tkanki tłuszczowej (ważne dla pszczół przygotowujących się do okresu zimy). Pszczelarz może bez szkody dla pszczół pozyskać około 10% tego produktu przy pomocy tak zwanego poławiacza pyłku. Po pozyskaniu pyłku od pszczół Pszczelarz musi taki pyłek dokładnie wysuszyć gdyż posiada on w sobie jeszcze wiele wody. Proces suszenia pyłku trwa około dobę i odbywa się w specjalnie przygotowanych do tego celu suszarkach pyłku.

 

Droga po pyłek

Do zebrania 1 kg obnóży pyłkowych, pszczoły muszą wykonać około 50 tysięcy lotów. Jest to średnio dystans około 150 tysięcy kilometrów.


Właściwości pyłku pszczelego

Z uwagi na dużą ilość substancji odżywczych pyłek pszczeli ma szerokie zastosowanie jako lecznicza substancja. Istnieje wiele tabletek na bazie właśnie pyłku. Reguluje on bowiem przemianę materii, poprawia działanie układu trawiennego, a u osób otyłych doprowadza do spadku wagi. Pyłek kwiatowy ma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Jednocześnie ma działanie osłaniające oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tym pyłek, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciwmiażdżycowe – poprzez obniżanie poziomu lipidów. Stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Inną ważną cechą pyłku pszczelego jest jego działanie antybakteryjne i antygrzybicze.

Stosowanie pyłku pszczelego

Bardzo popularną metodą jest spożywanie pyłku pszczelgo razem z miodem. Delikatnie sproszkowany pyłkem mieszamy w małym pojemniczku z miodem. Istnieje jednak wiele innych sposobów na spożywanie pyłku. Można go rozpuścić w wodzie soku czy nawet herbacie. Najlepsze efekty daje kuracja pyłkiem w formie 2 łyżeczek rozpuszczonych w wodzie na około 4 godziny przed spożyciem. Zalecane jest spożywanie tego produktu pszczelego 2 razy dziennie, przez okres około 2 - 3 miesięcy.

 

Ostatnio zmieniany czwartek, 04 luty 2016 20:50

Artykuły powiązane

Więcej w tej kategorii: Świece z wosku »
Zaloguj się, by skomentować

Bzykająca przyczepka podbija świat!

Subskrybuj

Wpisując się na listę mailingową otrzymasz od nas nasze aktualne promocje. Spokojnie, twój mail nie zostanie przekazany osobom trzecim.

Wkrótce przekażemy ci również wiadomości o nowych artykułach. Będą to artykuły ciekawe, pozbawione reklam, a przesycone wiedzą o pszczołach i ich świecie.