Miód Wrzosowy - Informacje Ogólne

Miód wrzosowy jest produktem naturalny pochodzącym z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów wrzosu zwyczajnego. Miód wrzosowy należy do najlepszych miodów kwiatowych, ma konsystencję galaretowatą i jest trudny do odwirowania z plastrów. Do wydobycie miodu z plastra pszczelego są stosowane tzw. rozluźniacze które rozbijają grudkowatą strukture miodu i pomagają go odwirować. Wrzos jest kwiatem rosnącym zazwyczaj w borach sosnowych, zrębach i polanach leśnych. Roślina ta jest nadzwyczaj kwasolubna, porasta lasy suche i torfowiska a większe jej skupiska nazywane są wrzosowiskami.

Miód Wrzosowy - Właściwości lecznicze.

Miód wrzosowy ma silny aromat, przypominający zapach kwiatów wrzosu. Ma bardzo przyjemny smak, mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki. Miód szybko krystalizuje, ma konsystencje ziarnistą , a w stanie płynnym galaretowatą. Miód ten zawiera witaminy A, B2, B6, C, PP i duże ilości żelaza. Spożycie tego miodu, wskazane jest przy schorzeniach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego, trudności z wydalaniem moczu, kamica nrekowa, schorzenia błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

 

 

 

30 tysięcy lotów

Robotnica w czasie jednego lotu odwiedza około 100 - 150 kwiatów. W czasie całego swojego życia ta liczą wzrasta do 20-30 tysięcy.


Zapytaj o miód.

Śleżańskie Miody


Formularz kontaktowy