Sie 10, 2014 2438razy

Jad Pszczeli

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Jad Pszczeli

 

Jad pszczeli jest wydzieliną gruczołów jadowych robotnic i matek pszczoły miodnej. Pszczoła produkuje go od drugiego do dwudziestego dnia swego życia. Aktywność gruczołów jadowych sukcesywnie rośnie do piętnastego dnia życia, a następnie od szesnastego do dwudziestego dnia maleje, by po tym czasie zaniknąć.

 

Jad gromadzony jest w zbiorniczku błoniastym znajdującym się w odwłoku, u nasady aparatu obronnego - żądła. Jest on produkowany przez dwa gruczoły: większy - produkujący właściwy jad o odczynie kwaśnym, i mniejszy - produkujący substancję o odczynie zasadowym, służącym do zwilżania aparatu żądłowego i neutralizacji resztek jadu. Zbiorniczek jadowy otwiera się do kanału sztyletu żądła i w momencie jego wbijania jad wpływa do ranki w skórze. Woreczek jadowy może pomieścić od 0,3-0,4 mg jadu, a pszczoła w czasie użądlenia wprowadza około 0,012 mg, co odpowiada jednej międzynarodowej jednostce jadu pszczelego, czyli 10 μg suchego produktu.

 

Jad jest środkiem obronnym pszczoły i służy jej do walki z wrogami, a także wykorzystywany jest przez matkę pszczelą do zabijania konkurentek.  Interesujące jest, że do najbardziej uczulonych na jad należą same pszczoły, a z innych gatunków najwrażliwsze są konie, psy, gęsi, kury i gołębie.
Sobole, tchórze syberyjskie, szczury i jeże są natomiast niewrażliwe na jad. Produkcja jego zależy w dużym stopniu od ilości spożywanych przez pszczoły substancji białkowych, a więc pyłku kwiatowego i pierzgi, które wzmagają aktywność gruczołów jadowych.

 

Jad jest bezbarwną, szybko schnącą cieczą o słabym, aromatycznym zapachu, gęstości 1,1313 g/cm3, odczynie kwaśnym (pH 5-5,5) i smaku kwaśno-gorzkim.  Dobrze rozpuszcza się w wodzie i kwasach, a nie rozpuszcza się w alkoholu. W stanie suchym bez dostępu światła i wilgoci może być przechowywany w temperaturze otoczenia przez kilka miesięcy.

Optymalną temperaturą przechowywania jest -15 do 2oC. Po zamrożeniu znacznie dłużej zachowuje swoją wartość. Nie traci swoich właściwości w temperaturze 100oC. Największą trwałość ma w postaci liofilizowanej. Pod wpływem promieni słonecznych i w temperaturze 40oC szybko ulega rozkładowi.

 

Jad stanowi mieszaninę różnych związków chemicznych, przede wszystkim białek, które stanowią 57% jego suchej masy. W jadzie oprócz histaminy, fosfolipazy A i hyaluronidazy, znajduje się jeszcze kilka innych toksycznych peptydów, między innymi melitynina i silna neurotoksyna - apamina, a także adolapina. Zawiera też substancje o lipoidalnych właściwościach oraz feromony alarmowe. Ponadto, w jadzie pszczelim stwierdzono obecność kwasu indolowego, fosforowego, palmitynowego i kwasów tłuszczowych oraz choliny i gliceryny. Ze związków mineralnych zawiera m.in.: wapń, magnez, węgiel, fosfor, wodór, azot i siarkę.

 

Jad pszczeli wzmaga działanie streptomycyny i biomycyny oraz sulfonamidów, a osłabia penicyliny i wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem jonizującym. Jad pszczeli wykazuje działania: bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwkrzepliwe, hypotyniczne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi), alergizujące.

 

Ostatnio zmieniany sobota, 18 lipiec 2015 19:44
Zaloguj się, by skomentować
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
Jak zacząć przygodę z pszczołami i czy dasz radę?

Wprowadzenie Po co Ci wogóle pszczoły? Zastanawiałeś się nad tym dłużej? Chodzi Ci o to by zarobi

Read more
Promocja Grune Woche, czyli świece i książeczki!

GRUNE pROMOCJA :d Jak doskonale pamiętacie z przygotowań do wyjazdu do Berlina dość często pokazywa

Read more
Targi Grune Woche w Berlinie 2018

Targi Grune Woche w Berlinie 2018 ... czyli reprezentacja Dolnego Śląska i szalona pszczoła w natar

Read more
Podbijamy świat dzięki Fanom!

Bzykająca przyczepka podbija świat  Tak moi drodzy naprawdę udało się w zaledwie 30 dni wyko

Read more
Ślężańskie Miody - miody z Sobótki i okolic Wrocławia i Świdnicy
LagnapisO nas

Ślężańskie Miody - Chronimy Bzykający świat Słodkości Chronimy Jesteśmy jak pszczoły. Miód dla na

Read more
Cele na 2018 rok - czyli będzie się działo / 1 kwartał
LagnapisO nas

Cele na 2018 rok  Już po sylwestrze i korki z szampana zostały wystrzelone, morze napojów pr

Read more
Zobacz również

NASZĄ MISJĄ JEST EDUKACJA I OCHRONA ZAPYLACZY

Tu jesteśmy

Kontakt

Daniel Borak
Zaułek świdnicki 2

55-050 Sobótka

tel. 783824561
Email: admin(@)slezanskiemiody.pl

Znajdziesz nas rówież w różnego rodzaju social mediach. Facebook, Instagram, Twitter, You Tube, czy na Snapie. 

Template by JoomlaShine